A jeni gati për të bërë një udhëtim të vogël rreth botës dhe për t’u njohur me 10 sanduiçët më ikonë që tregojnë historinë e kulturës dhe shijeve të çdo cepi të planetit. Revista italiane Grazia.it. ka përzgjedhur 10 më të mirët, ku nuk përjashtohet as buka me qofte e vendit tonë dhe pothuajse gjithë Ballkanit.
Francesinha, Portugali
Ai përbëhet nga dy feta të trasha buke të bardhë të mbushura me proshutë, sallam, biftek dhe djathë, të mbuluar me djathë shtesë të shkrirë dhe një salcë pikante birre dhe domate, me një vezë të skuqur sipër. Zakonisht shoqërohet me patate të skuqura, perfekte për të shoqëruar salcën.
Termi francesinha do të thotë “franceze e vogël”. Thuhet se është shpikur në vitet 1950 nga Daniel da Silva, i cili, i frymëzuar nga croque monsieur francez, e përshtati recetën me përbërësit vendas pas kthimit të tij në Porto.
Sando, Japoni
Kur mendoni për Japoninë, ju vijnë në mendje sushi me avull, sashimi ose ramen. Por në konbini (dyqane japoneze) mund të gjeni sanduiçe të bëra me shokupan (bukë qumështi japoneze), të buta dhe pak të ëmbla.
Mbushjet klasike përfshijnë sallatën me vezë dhe majonezë ose katsu (kotoletë të mbushur dhe të skuqur).
Versionet e ëmbla, me fruta të freskëta dhe krem, janë gjithashtu shumë të njohura.
E patëmetë në pamje, sandos priten në drejtkëndësha ose trekëndësha të përsosur, duke i bërë ato një gëzim për sytë dhe qiellzën.
Banh Mi, Vietnam
Gjatë kolonizimit francez, vietnamezët adoptuan bukën baguette, duke e shndërruar atë në banh mi të famshme. Kjo bukë ka një kore krokante.
Mbushjet ndryshojnë, por baza përfshin paté, mish, perime turshi, koriandër, djegës të freskët dhe pak salcë Maggi.
Nuk mungojnë opsionet vegjetariane: thjesht kërkoni një banh mi chay.
Tortë, Meksikë
E përgatitur me një panine të ngjashme me baguette, mbushjet ndryshojnë në varësi të rajonit.
Në Guadalajara, provoni torte ahogada, të zhytur në një salcë djegëse. Në Mexico City, torta Kubane kombinon mish, salçiçe, djathë, vezë të skuqura, fasule dhe avokado për një shpërthim shijesh.
Sabich, Izrael
Ky sanduiç irakiano-hebre kombinon patëllxhanë të skuqur, vezë të ziera fort, patate, humus, tahini, turshi dhe një mba (chutney mango).
I përgatitur fillimisht për Shabbat, ai është sot një simbol i ushqimit izraelit të rrugës, i përsosur për çdo kohë të ditës.
Sanduiç me mortadella, Itali
Sanduiçi më i famshëm në Itali është padyshim ky. Simbol i thjeshtësisë dhe traditës gastronomike italiane. Një klasik i kuzhinës lokale, shpesh i lidhur me Bolonjën, vendlindja e mortadellës, një mish i kuq me një shije unike dhe të pagabueshme.
Një sanduiç mortadella është më shumë se një rostiçeri: është një përvojë.
Nëse dëshironi ta shijoni në mënyrën më të mirë, kërkoni një sallameri ë artizanale në Bolonjë, ose përgatiteni me një mortadella cilësore, sepse sekreti qëndron tek përbërësit.
Gyro, Greqi
Ky sanduiç, i ngjashëm me suvllaqe, bëhet me mish (zakonisht derri ose pulë) i gatuar në një rotisserie vertikale, i shërbyer në pita me sallatë, patate të skuqura dhe një salcë tzatziki.
Xhiros më të mirë? Ato të servirura në kioskat e vogla të Athinës, ku shija takohet me traditën.
Rou Jia Mo, Kinë
Shpesh i quajtur “hamburgeri më i vjetër në botë”, rou jia mo daton që nga dinastia Qin. Ky sanduiç është i mbushur me mish derri të zier, lëng mishi pikant dhe koriandër, të gjitha të mbështjella me bukë të butë, por krokante.
Ćevapçiqi, Ballkan ose buke me qofte
Emri rrjedh nga arabishtja ćevab ose ćibap, që do të thotë qebap i vogël. Është një sanduiç i mbushur me qofte, i shërbyer në pita së bashku me qepë, djathë dhe ajvar, një salcë e bërë nga speca dhe patëllxhan. Me origjinë nga Ballkani, kjo pjatë të kujton qebapët turq, por me një karakter krejt të vetin.
Khachapuri, Gjeorgji
Një përzierje perfekte mes picës dhe tostit me djathë, khachapuri është një bukë në formë varke e mbushur me djathë vendas dhe e përfunduar me një vezë të papërpunuar dhe gjalpë të shkrirë.
E përkryer për ata që i duan shijet e pasura dhe intensive, është një trajtim gastronomik që do t’ju bëjë të harroni bukët klasike me djathë.